2007-02-16

John Strazza - New York


Images of real life situations have within them the elements of physics, math, art, and the laws of light and time all in one moment, all in one frame. It's no surprise that a black and white photograph will contain elements that will make for a contemplative composition and seemingly intentional design - not as random as some may believe. Time and time again I see these elements, objects, people "fall together" within the frame of an image as though one had planned it's layout (or design) very carefully. Yet no more than a call to our mind's eye was needed to find and respond to a moment in time, the elements there-in, and to focus a lens and click a shutter. We are (the structure and the elements) and therefore we see and respond to them .. even if only by our intuition.
John StrazzaA valódi élethelyzetekről készült képek egyetlen pillanatba, egyetlen keretbe sűrítik a fizika, a matematika és a művészet elemeit, a fény törvényeit és az időt. Így nem meglepő, ha egy fekete-fehér fotó olyan elemeket tartalmaz, amelyek elgondolkodtató kompozíciót és látszólag szándékos elrendezést alakítanak ki -- és nem annyira véletlenszerűek, ahogy azt gondolnánk. Én újra meg újra meglátom, hogy ezek a részletek, tárgyak, emberek „összeállnak" a kereten belül, úgy, mintha valaki nagyon tudatosan elrendezte volna őket. Pedig mindössze annyi történik csak, hogy belső látásunk jelzés kapott, hogy megtalálja a megfelelő pillanatot és az ahhoz tartozó részleteket, és reagáljon arra az élesség beállításával és az exponálógomb megnyomásával. Mivel létezünk (mint struktúrák és elemek), így észrevesszük őket és reagálunk rájuk... még ha csak megérzéseink alapján is.

John Strazza


Régtől szeretem John Strazza munkáit, és mikor megkérdeztem tőle elfogadja-e meghívásomat, örömmel beleegyezett. Így lett ő a POSZT-on az első meghívott.
Fazakas Gyula

6 megjegyzés:

Dimi írta...

Gyula, ez zsenialis otlet volt!

Müller Henrik írta...

Egy kiváló fotós!

Nyíri Judit (juditny) írta...

Welcome to the site, John!

I will interpret you anything you need...

They said:
dimi: Gyula, it was a great idea!
henrik: An excellent photographer!

By the end you'll learn Hungarian... Have nice moments here! :)

Kriszta írta...

Fabulous!

john strazza írta...

Thank you Nyiri, Fazakas and to everyone .. this is a very nice moment .. and yes, i will certainly need help to understand this lovely language .. It would be so nice one day to meet everyone in person - that is my hope.

john

Névtelen írta...

Dear John,
Great images with fantastic atmosphere here.
Lights and shadow are good friends not enemies, since none of them would exist without the other.
:)

I'm looking forward to seeing more pictures here, but till then I'll check up your pictures on the net.

Zoltan Nagy